Leuke dingen doen in Bergen op Zoom


Bergen op Zoom

Aangenaam Bergen op Zoom; cultuur proeven, funshoppen en culinair genieten in historische ambiance.

Halverwege wereldsteden, daar waar Brabant Zeeland kust, ligt als eeuwenoude parel Bergen op Zoom. Bergen op Zoom is cultuur proeven, funshoppen en culinair genieten in een historische ambiance. Het uitgebreide en gevarieerde winkelaanbod in het compacte centrum met haar middeleeuwse straten en pleinen biedt velen uren winkelplezier. De smalle straatjes, oude pleintjes en eigenzinnige monumenten vertellen hier het verhaal van een rijk en bewogen verleden, dat al meer dan achthonderd jaar terug gaat. In het stadscentrum staan meer dan 800 monumenten, waarvan er ruim tweehonderd op de rijksmonumentenlijst staan.

Laat je inspireren en bekijk Bergen op Zoom vanuit de lucht of veilig vanaf de grond.

 

Het oudste monument van de Markiezenstad is de Lievevrouwepoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd. Het gebouw maakte deel uit van de vestingmuren rond de stad en deed later dienst als gevangenis. Rondom de Grote Markt zijn nog meer fraaie monumenten te zien: de Sint Gertrudiskerk met de Peperbus, stadsschouwburg De Maagd en het monumentale Stadhuis. De zinspreuk “Mille periculis supersum” (Duizend gevaren kom ik te boven) op het Oude Stadhuis, verwijst naar de oorlogen en bezettingen waar de stad door de eeuwen heen onder heeft geleden. In het Ravelijn Op den Zoom is het vestingverleden van de stad te zien. De ondergrondse gangen (de Kazematten) vormen de laatste overblijfselen van de vermaarde Bergse vesting, gebouwd door Menno van Coehoorn. De Synagoge, die tot stand kwam dankzij een schenking van Koning Willem I vertelt het Joodse verleden van Bergen op Zoom. Na de restauratie kwamen rituele baden tevoorschijn.

 

Bezoek de parel van Bergen op Zoom
De parel van de stad is stadspaleis Het Markiezenhof. Het voormalige woonpaleis is ontstaan in de periode tussen 1485 en circa 1520, als resultaat van een aantal verbouwingen en uitbreidingen van het middeleeuwse hof van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. De opdrachtgevers waren Jan II en Jan III van Glymes, vader en zoon, beiden heer van Bergen op Zoom. Aan het eind van de vijftiende eeuw was dit adellijke Brabantse geslacht in hoog aanzien gekomen.
De status die zij verworven hadden, wordt weerspiegeld in het paleisachtige karakter van het Markiezenhof. Het Markiezenhof heeft in de loop der tijd verschillende functies gehad, zo is het complex in het verleden gebruikt als adellijk woonpaleis, bestuurscentrum van het Markiezaat, militair hospitaal en kazerne. In 1968 besloot men het gebouw voor publiek open te stellen door er een museum van te maken. Op avontuur door dit uitgestrekte paleis met zijn vele zalen, kamers, galerijen, traptorens, binnenplaatsen en tuinen, krijg je een goed beeld van de geschiedenis van stad en regio.

Maak kennis met het oudste stadspaleis van Nederland en neem een kijkje binnen.

 

Aangenaam Bergen op Zoom!
Tijdens en na je verkenningstocht door de binnenstad kun je genieten op een van de vele terrassen die de stad rijk is of aanschuiven bij een van de restaurants. Zoek je na je bezoek aan het centrum de rust, dan zijn er voldoende mogelijkheden voor wining & dining aan de waterkant of in een bosrijke omgeving.

– See more at: http://www.vvvbrabantsewal.nl/brabantse-wal/bergen-op-zoom#sthash.E7zFAL5y.dpuf

tekst en beeld : VVV Brabantse Wal
%d bloggers liken dit: